JADRANSKE METEOROLOŠKE PRIČE

MAESTRAL

Maestral je tipičan ljetni jadranski sjeverozapadni vjetar koji puše za stabilna anticiklonalna vremena. Izostaje prije nastupa juga, a ponovo počinje puhati dan nakon kiše. Poznat je od davnina i zbog osvježavajućeg učinka odredio je i način gradnje starih dalmatinskih gradova. U gradovima na obali, ulice se prostiru tako da omogućavaju nesmetano provjetravanje utječući na kvalitetu zraka. Koriste ga i jedriličari, posebno daskaši početnici. Često se poslijepodne, za vrijeme maestrala, javljaju niski grudasti oblaci; kumulusi. Maestral ima svoj dnevni ritam (vidi znanstveno objašnjenje); započinje ujutro laganim puhanjem s mora prema kopnu. Tijekom poslijepodneva se pojačava da bi se navečer ponovo stišao. Prestanak maestrala znači započinjane noćnog strujanja s kopna prema moru (burin). Time se zatvara jedan cjelodnevni krug strujanja na obali. Maestral nije jedini vjetar lijepog vremena na našoj obali. U povoljnim vremenskim uvjetima, uz brdovitu obalu, npr. kod Opatije, učinak maestrala pojačavaju lokalni vjetrovi, tzv. vjetrovi cirkulacije obronka.

Olinko Delorko opisao je maestral u pjesmi More:

Ali u podne na pučini
podižeš buru,
tvoji talasi kao čopori blude,
nebo doseći žude
u bolnom i muklom šumu.
Pjeniš se i mamiš i zoveš
Svu snagu, da se združi
u mržnju, što te mori
i da se u pokret makne,
pa dok se tvoga bola
lomot uokrug ori,
neka te neznana sila
tajnom melodijom neba
do noći utiša i sapne.
I onda ti modra pučina
podrhtava kao mišićje
pod kožom sustala konja,
dok svudauokrug čemin,
vrijes i kadulja vonja.

(iz Maestral u fizici i poeziji, Penzar i dr., 1989/90, Priroda br.1)

Kolika je učestalost maestrala na našoj obali? 

Možete pogledati animaciju dnevnog i noćnog obalnog strujanja nad Istrom i Kvarnerom za 20. lipanj 2000. godine napravljenu numeričkim meteorološkim modelom (~1.5MB, otvara se u novom prozoru). 

 

znanstveno objašnjenje »

 

Niski grudasti oblaci kumulusi (Cu), karakteristični za pojavu maestrala, pojavljuju se tijekom poslijepodneva na nebu. Kumulusi su poznati i kao oblaci lijepog vremena.

Slike su snimljene za vrijeme regate Hrvatskog Windsurf Cup-a održane u Vignju na Pelješcu, od 26.7. do 1.8.2001. Maestral jačine 18-22 čvora omogućavao je idealne uvjete za održavanje natjecanja.