JADRANSKE METEOROLOŠKE PRIČE

BURA

"Katastrofa! Jedina riječ koja najvjernije opisuje nezapamćeno nevrijeme što se u noći između subote i nedjelje obrušilo na Dalmaciju..." Ovo je dio napisa iz Slobodne Dalmacije od 15. studenog 2004. u kojem se opisuje orkanska bura koja je u noći s 13. na 14. studenog poharala obalu Jadrana od Rijeke do Dubrovnika. Iščupana stabla, oštećeni auti, prekinut promet, ozlijeđeni ljudi posljedice su vjetrova čiji su udari prestizali 200 km/h i postavljali nove rekorde u registriranim brzinama bure. Jedino nije premašen dosad najjači zabilježeni udar bure izmjeren na Masleničkom mostu 1998. godine koji je iznosio 248 km/h. Objašnjenje uzroka tako snažne bure može se naći u sinoptičkoj situaciji (vidi znanstveno objašnjenje). Ovaj slučaj je kombinacija Heimannovog slučaja c i d, što je dodatno pojačalo tok hladnog zraka sa sjeveroistoka.

Sinoptička situacija na dan 14. 11. 2004. u 06 UTC na 850 hPa plohi. (Izvor: ECMWF))

Možete pogledati animaciju na kojoj je prikazan dotok hladnog zraka i porast brzine vjetra 13. i 14. studenog 2004. - simulacija numeričkim meteorološkim modelom (~900KB, otvara se u novom prozoru). 

Općenito o buri Večenaj (2005) piše:

"Bura je tipični vjetar Jadranskog primorja. Puše u zavjetrini Dinarida koji dijele općenito topliji zrak nad morem od hladnog zraka nad kopnom. Ovakvi uvjeti, kao na Jadranu, malo gdje su ispunjeni pa ime bura ulazi u svjetsku terminologiju. Većina autora buru opisuje kao jak, hladan i pretežno suh sjeveroistočni vjetar koji puše preko Dinarskog gorja (Makjanić, 1978; Bajić, 1988, 1989; Tutiš, 1988; Vučetić, 1990). Njena su najznačajnija osobina snažni udari. Satne vrijednosti srednje brzine bure prelaze i 30 m/s, dok udari vjetra mogu preći brzine i od 60 m/s."

I dalje navodi:

"Bura puše po nekoliko sati do nekoliko dana. Javlja se kroz gotovo cijelu godinu iako je njena učestalost u pojedinim godinama različita. Na istočnoj obali Jadrana učestalost joj opada od sjeverozapadnog prema jugoistočnom dijelu. Prevladava zimi kad s prekidima može potrajati i do dva tjedna. Zimski vjetar u prosjeku je jači od ljetnog." (za detaljniji opis vidi klimatologiju bure).

Novinski članci

 

Kako nastaje bura? »

Koji su učinci bure? »

Kako nastaju udari bure? »

Zašto je tijekom bure hladno? »

Ima li drugdje u svijetu vjetrova nalik buri? »

Klimatologija bure »

Vrijeme uz buru »